Båndbredde vs latens – 4 viktige forskjeller (2024)

Helt siden bedrifter begynte å omfavne internett, har nettverksytelsen vært kritisk. Men nyere trender setter nettverk under mer press enn noen gang før.

Mer fjernarbeid. Flere skybaserte applikasjoner. Den digitale transformasjonen av alle aspekter av samfunnet. Volumet av digitale interaksjoner ser ut til å stadig øke. Og alle disse digitale interaksjonene betyr at mer data er på farten enn noen gang – på tvers av et mylder av nettverk. Hastigheten og jevnheten til den dataflyten er avgjørende for brukerens opplevelse.

I denne stadig mer elektroniske verden, enten du er en ekspanderende virksomhet, en forbruker som forventer uanstrengt service, en dataingeniør som setter opp enoozie arbeidsflyt, eller en markedsfører som lager en nettside, er nettverksytelsen viktig. Og når forventningene eskalerer, vil det bare bety mer.

Båndbredde, latens og vår oppfatning av hastighet

Bevisst eller ikke, gjør vi ofte vurderinger om våre digitale opplevelser. Folk refererer ofte til dem som "raske" eller "sakte" (eller synonymer til disse begrepene). Du kan for eksempel vurdere å begynne å bruke enInternett-telefoni den lille bedriften din, men du er usikker på om Internett er raskt nok til at en internetttelefon kan fungere problemfritt. Men hva betyr "rask" og "sakte" når de brukes til å beskrive en internettforbindelse?

To andre termer som ofte brukes her er "båndbredde" og "latency". Dessverre er forskjellen mellom de to begrepene lett å forveksle, spesielt hvis du ikke er en nettverksingeniør.

Båndbredde er ikke det samme som hastighet. Og det er heller ikke latens. Selv om begge kan påvirke brukerens oppfatning av hastighet, forteller de oss forskjellige ting om ytelsen til nettverk.

Så hva er de? Og hvordan er de forskjellige?

Hva er båndbredde?

Båndbredde er hvor mye data som kan overføres over en nettverksforbindelse på en fast tid. Det er vanligvis gitt i form av "Megabits per sekund" (Mbps) eller "Gigabits per second" (Gbps). Jo høyere båndbredde, jo mer data kan passere gjennom den aktuelle forbindelsen.

Generelt, jo høyere båndbredde, jo bedre, ettersom mer data kan passere gjennom forbindelsen til enhver tid. Derfor "bredde"-metaforen: mer båndbredde betyr mer data akkurat som et "bredere" rør betyr mer vann. Hvis alle andre ting er like, passerer data raskere gjennom en høy bredbåndsforbindelse enn en lav.

Båndbredde er imidlertid ikke det samme som hastighet. Bare fordi et rør er bredt og kan passe mye vann gjennom på en gitt tid, betyr det ikke automatisk at vannet vil reise så raskt gjennom det. På samme måte refererer båndbredde bare til den teoretiske maksimale mengden data som kan skyves gjennom en forbindelse i en hvilken som helst tidsperiode. Hastighet på den annen side refererer til hvor raskt data sendes eller mottas gjennom den forbindelsen.

Båndbredde er viktig. Det indikerer en viktig maksimal kapasitet til et nettverk. Men det avslører ikke faktisk ytelse. Ulike faktorer betyr ofte at et nettverks faktiske dataoverføringshastighet (det som er kjent som "gjennomstrømning") er lavere.

Mens båndbredde har betydning for hastigheten til et nettverk, er det absolutt ikke synonymt med hastigheten.

Hva er ventetid?

Når vi engasjerer oss i et nettverk, går data alltid et sted; at dataoverføring alltid vil innebære litt tid.

Latency er tiden det tar for en datapakke å reise fra ett punkt til et annet. For eksempel kan den måle forsinkelsen involvert i en rundtur mellom en bruker som ber om data fra en destinasjonsserver og deretter mottar den. Den rundturen kan være verden rundt og tilbake igjen. Eller det kan bare være til neste rom og tilbake.

Latens måles vanligvis i millisekunder (tusendeler av et sekund). Generelt betyr en god latens under 150 ms (millisekunder). Alt over 200 ms (en femtedel av et sekund) er merkbart for den menneskelige hjernen, så forsinkelsen merkes.

Latency er et enormt viktig element i brukeropplevelsen. Etter å ha lagt inn, vil brukeren ha utdata så snart som mulig. Etter hvert som den digitale transformasjonen av samfunnet utspiller seg, blir slik reaksjonsevne stadig viktigere. Selv korte forsinkelser kan føre til hakking, tøff og ikke-responsiv ytelse - potensielt hindre vår bruk av teknologi.

En lav ventetid, så nær null som mulig, er ideelt. Det er imidlertid umulig å oppnå null latens. Til syvende og sist må disse pakkene med data reise: det kan ikke gjøres på null tid.

Båndbredde vs. latens: de viktige forskjellene

Båndbredde og ventetid er begge viktige nettverksmålinger. For å forstå nettverksytelsen, er det nødvendig å sette pris på forskjellene mellom dem.

Dette er spesielt viktig for virksomheter som tilbyr enhver form for online tjeneste eller opplevelse. For eksempel en startup som går i gangtilpasset mobilapputviklingbør vurdere hvordan både latens og båndbredde vil påvirke brukernes opplevelser av tjenesten.

1. De måler forskjellige ting

Båndbredde og latens refererer til ulike aspekter av et nettverk.

Båndbredde

Som nevnt måler båndbredde den maksimale mengden data som kan transporteres gjennom en tilkobling i en gitt tidsramme. Det er en erklæring om evne, ikke et ytelsesmål. Som en teoretisk beskrivelse ignorerer den de mange kontekstuelle faktorene som bremser nettverksytelsen.

Det er derfor "gjennomstrømning" er viktig. Det er et mål på hvor godt et nettverk bruker båndbredden, det vil si hvor mye data som overføres. For å beregne det deles størrelsen på overføringen på tiden det tar. Den vil alltid være lavere enn den teoretiske maksimale båndbredden.

En hastighetstest kan avsløre et nettverks bruk av båndbredden (f.eks. "gjennomstrømming"). Tiden det tar å laste ned og laste opp en mengde data kan måles. Dette gir nedlastings- og opplastingshastigheter. Nedlastingsgjennomstrømningen er generelt raskere ettersom mer båndbredde har en tendens til å være utpekt for det.

Ventetid

Latency måler tiden det tar for en datapakke å reise fra en internettnode til en annen.

Det kan måles ved hjelp av en ping-test. Det er her en tom forespørsel sendes til en server eller et utvalg av servere. Tiden det tar å motta svar fra disse serverne måles. Denne "ping"-tiden gir en ide om ventetiden til et nettverk (og alle de andre nettverkene som er involvert i hver forespørsel når destinasjonen selvfølgelig).

Ovennevnte ping-test ble utført i Storbritannia. Legg merke til hvordan ping varierte avhengig av målserveren.

Ideelt sett sikter et nettverk mot både en høy båndbredde (f.eks. muligheten til å overføre en stor mengde data per sekund) og en lav ventetid (f.eks. en kortere forsinkelse i sending og mottak av data). I kombinasjon vil disse legge til rette for bedre nettverksytelse.

2. Ulike faktorer påvirker dem

Akkurat som båndbredde og latens måler forskjellige aspekter, påvirker forskjellige faktorer dem.

Båndbredde

Et nettverks teoretiske båndbredde er begrenset av ulike faktorer. For eksempel bestemmes det av internettleverandører, som selger brukere en bestemt båndbredde. En brukers nettverksbåndbredde kan derfor økes ved å investere i mer båndbredde.

Men utover det vil måten et nettverks båndbredde brukes på, påvirke ytelsen. Båndbredden i et nettverk er begrenset. Et nettverk kan lide avbåndbreddemetning. Det betyr:

  • Jo flere prosesser brukerne kjører på nettverket, desto mer båndbredde deles. Dette betyr mindre båndbredde for hver oppgave.
  • Jo flere bakgrunnsprosesser (f.eks. system- eller appoppdateringer) som skjer, jo mindre båndbredde vil være tilgjengelig for andre oppgaver.
  • Jo flere enheter som kjører fra samme internettforbindelse, jo mer deles båndbredden.
  • Innstillinger kan ha blitt endret for å begrense tilgjengeligheten av båndbredde for bestemte applikasjoner eller brukere.

Som et resultat av det ovennevnte, vil hver brukers andel av nettverksbåndbredden sannsynligvis bli redusert på en eller annen måte, noe som muligens påvirker deres opplevelse.

Andre faktorer forringer også båndbredden. Det kan være maskinvareproblemer; for eksempel kan ruteren ha problemer. Det kan være forstyrrelser fra trådløse nettverk i nærheten. Eller det kan være feil på kablene.

Ventetid

Latens påvirkes av faktorer som følgende:

  • Avstand: Avstanden mellom klientens datamaskin og serveren som informasjonen er forespurt fra. I ping-testresultatbildet ovenfor tar data lengre tid når de må reise videre. Lysets hastighet dikterer en minimumsgrense for latens: data kan ikke reise raskere enn lys.
  • Humle: En ekstra forsinkelse introduseres hver gang dataene hopper fra en ruter til en annen.
  • Opphopning: Hvis det er mye trafikk, kan det være overbelastning og køer, noe som forsinker dataenes reise ytterligere. Enkelte tider på dagen kan være travlere enn andre, noe som reduserer dataoverføringen.
  • Forespørselens art: Noen oppgaver og applikasjoner involverer i seg selv mer ventetid enn andre. For eksempel menssure transaksjoner SQLgir betydelige fordeler, kan tilnærmingen innebære høyere ventetid: det er noen ganger en avveining.
  • Annen nettverksatferd: Klienten og destinasjonsmaskinene må kanskje kommunisere før den faktiske dataoverføringen kan starte (legger til latens). Og dataoverføringer må noen ganger starte sakte, noe som betyr høy initial latenstid.
  • Maskinvare: Maskinvareproblemer, spesielt ved klientens ende, kan bremse pakkene.

3. Deres relative betydning varierer etter oppgave

Både lav båndbredde og høy latenstid kan skade brukeropplevelsen. I begge tilfeller kan applikasjoner bli tregere og mindre stabile, nettsteder lastes ned saktere, videoavspilling forsinket og kommunikasjonsapplikasjoner blir nervøse. Men det er en forskjell: noen aktiviteter avhenger mer av høy båndbredde, mens andre avhenger av lav latenstid.

Båndbredde

Noen tjenester krever mer båndbredde enn andre. Disse krever at mer data overføres per sekund. Så når gjennomstrømmingen er begrenset, vil disse tjenestene sannsynligvis være spesielt problematiske.

Bildet ovenfor viser de ulike kravene til ulike tjenester. På det mest ekstreme har vi streaming av 4K Ultra HD-video, etterfulgt av HD-videostrømming mer generelt.Videosamtalerer også moderat krevende. Når vi beveger oss til høyre, blir oppgavene mindre båndbreddekrevende.

Med utilstrekkelig båndbredde vil videostrømming lide av treg bufring. Alle disse dataene sliter med å presse seg gjennom. På samme måte kan lyd- og bildekvaliteten være lav på videosamtaler. Som de viktigste båndbredde-'svinene' dominerer slike oppgaver båndbredden, noe som forverrer og lider mest av mangel.

Og så, presset for langt, kan virkningen av utilstrekkelig båndbredde spre seg. Selv mindre datatunge oppgaver kan være vanskeligere. Skybaserte applikasjoner, mer klønete. For eksempel, mens skysamarbeid i sanntid på enbyråkontraktkrever kanskje ikke mye båndbredde, overstrekk kan gjøre det utfordrende. VoIP-samtaler, usammenhengende. Spilling, forstyrret. Selv nettsurfing kan bli frustrerende treg.

Så høy båndbredde er viktigst når effektiv overføring av en stor mengde data er nøkkelen. Det er ikke nødvendigvis et like stort problem for mindre dataintensive oppgaver.

Ventetid

Med høy latens vil brukeren legge merke til forsinkelsen mellom inngangen og resultatet. Husk at forsinkelser på 200 ms eller mer er merkbare for den menneskelige hjernen.

Lav latenstid skaper inntrykk av en umiddelbar kobling mellom input og output. Dette kan være i sammenheng med hverdagsliv og arbeidsoppgaver: bestilling av møterom med skybasertprogramvare for facility management; eksterne kolleger som samarbeider i sanntid om dokumenter; nettspillere som vil ha en følelse av at karakterene deres reagerer umiddelbart.

På samme måte kan det være mer komplekse eller krevende oppgaver. For eksempel kan eksterne agenter som chatter med en kunde trenge umiddelbar veiledning i sanntid fra et AI-system for å løse en klage. Eller en utvikler som jobber medpyspark-typer. Eller kanskje en tekniker som fjernstyrer komplekse maskineri.

I disse eksemplene er båndbredde ofte mindre relevant. For eksempel kan mengden data for hver diskrete handling være relativt liten, til og med bittesmå. Men i hvert tilfelle vil lav latens være avgjørende.

Stabilt nettverk med lav latens er viktigere enn noen gang før. Dagliglivet vårt endrer seg stadig mer på nettet. Skybruken utvides til alle områder, fra analyse av helsestatistikk tilCRM-programvarefor bedrifter. Maskinlæring, automatisering og AI spiller en stadig større rolle i næringslivet og samfunnet, og alle krever lav latenstid.

Behovet for stadig raskere responstider blir stadig mer presserende. Det vil være avgjørende for å sikre at digitale fremskritt passer sømløst og vellykket inn i livene våre.

4. De kan forbedres på forskjellige måter

Det er forskjellige måter å forbedre båndbredde og ventetid på.

Båndbredde

Nårhåndtere båndbreddeproblemer, kan nettverksledere vurdere følgende:

  • Prioriter nettverksbåndbredde for bestemte aktiviteter eller brukere. For forretningsnettverk kan innstillingene endres for å prioritere viktige applikasjoner og sidestille andre.
  • Tilsvarende kan allokeringen av båndbredde for å lette nedlasting kontra opplasting justeres.
  • Og til slu*tt kan mer båndbredde kjøpes om nødvendig.

Bedrifter bør overvåke og evaluere nettstedets eller applikasjonens båndbreddekrav for kunder. For eksempel noen elementer i en virksomhetlandingsside for tilknyttet markedsføringkan være båndbreddetung, men gi relativt liten verdi.

Ventetid

Siden dette involverer hele dataenes reise fra kilde til destinasjon (og tilbake igjen), er det ingen enkel måte å redusere den totale ventetiden på. Men å sikre at nettverkets maskinvare fungerer som den skal og er oppdatert kan gjøre en forskjell.

Det hjelper også å velge applikasjoner og systemer som spesifikt har lavere ventetid. Dataingeniører kan for eksempel ha dette i bakhodet når de sammenlignerApache Kudu ytelsemot HDFS.

Bedrifter som tilbyr nettjenester bør kartlegge reisedataene til og fra serverne sine. Høy latensrisiko kan identifiseres. Deretter kan antallet hopp som er involvert reduseres eller Content Delivery Networks (CDN) implementeres for å plassere nøkkeldata nærmere klienten.

Optimaliser både båndbredde og ventetid for bedre ytelse

For best ytelse må både båndbredde og ventetid forstås og optimaliseres. Ellers vil det sannsynligvis være visse oppgaver eller applikasjoner der en, eller begge, hindrer brukervennligheten.

Bandwidth vs Latency — 4 Vital Differences (6)

Pohan Lin

Senior nettmarkedsførings- og lokaliseringssjef, Databricks

Pohan Lin er Senior Web Marketing and Localizations Manager hos Databricks.Databricks Elasticsearcher en global data- og AI-leverandør som kobler sammen funksjonene til datavarehus og datainnsjøer for å skape lakehouse-arkitektur. Med over 18 års erfaring innen nettmarkedsføring, online SaaS-virksomhet og vekst i netthandel. Pohan er lidenskapelig opptatt av innovasjon og er dedikert til å kommunisere den betydelige innvirkningen data har i markedsføring. Pohan Lin publiserte også artikler for domener som f.eksSMB-nyheter.

Båndbredde vs latens – 4 viktige forskjeller (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6023

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.